Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 7. - Útvesztő

Megkezdődött Reniék negyedik éve a Szent Johannában, és ezzel vészesen közeleg a könyvsorozat befejezése is. Szinte végig éreztem a szomorúságot a könyvben, hogy ez az utolsó együtt töltött év, amikor még összeköti a csapatot az iskola, aztán szétszéled a társaság. Bízom benne, hogy maradnak összetartó elemek, de semmi sem biztos, és a pályaválasztásnál amúgy sem feltétlenül pozitív, ha a szerelmi vagy baráti kapcsolatok a döntőek. Erre jó eséllyel valamennyi diák rájön, amikor a jövőjéről ilyen fontos döntést hoz meg, mint a továbbtanulás.

A végzős év sok újdonságot hoz, például a szalagavatót. Mialatt az osztály készül az eseményre, tánc és ruhapróbák meg ilyesmik, a "hogyan továbbról" is döntést kell hozniuk, nincs már sok idő gondolkodni rajta. Először azt hittem és úgy éreztem, mintha Renit befolyásolná az iskolaválasztásban az, hogy nem akar elszakadni Corteztől, és ez nem tetszett, de hamarosan tisztább képet kaptam az egészről, és eléggé szimpatikus hozzáállásnak tűnik, amire jutott. Na, de hagyjuk ezeket a komoly dolgokat, egy része amúgy is lógva maradt a levegőben (nekem ez a befejezés nem lett túlzottan aggasztó egyébként, de nem is baj), hiszen móka és vidámság is akadt bőven. Az osztály továbbra is szuper, az egész közösség, a suliban lévő élet beszippant. Igaz, az elején nehezen indult, úgy voltam vele, hogy biztos elmúlt a varázs, hónapokra kizökkentem az egészből és ennyi volt. Aztán elég hamar mégis újra elkapott a hangulat, nem láttam semmi hibát, vagy ha mégis egy kicsit, cseppet sem érdekelt, és egyfolytában mást sem akartam, mint olvasni a könyvet. Annyira imádok így rajongani valamiért!:)

Az egyik titkos fegyvere a könyvnek nyilvánvalóan Cortez, szinte tökéletesre kreált fiú, akiért igencsak oda lehet lenni. Csak csepegtetve kapjuk az infókat róla, és úgy vagyok vele, hogy még mindig alig tudok róla valamit, régi dolgok is érdekelnek (épp, mint Renit), meg egyáltalán jó lenne jobban belelátni a fejébe. Érdekes az egész kép, a totál menő gimis fiú, akinek valójában csak néhány ember számít az életében, a többiek csak körülveszik, de érdektelenek a számára.

Ami kicsit fura a könyvben, az a tinik lefestése (már a főbb szereplőké), nem vagyok róla meggyőződve, hogy minden életszerű benne. Pl. ez a nagy "önmegtartóztatás" vagy nem is tudom, nekem kicsit fura, ha már jelen van benne Justin Bieber meg Lady Gaga, a facebook, az már a mai világ, és a mai kölykökre nem az ilyesfajta viselkedés a jellemző, szóval ezt a hozzáállást korábbra tenném 1-2 évvel, de itt már érettségi előtt álló, szinte felnőtt emberekről beszélünk. Ugyanakkor mégis szimpatikus a kép, és az sem negatív, hogy nem mindenki szeret a hányásában fetrengeni, és nem az a hétvégi program, hogy jól berúgunk. Visszakanyarodva a zenéhez, az is érdekes, hogy a főszereplők évekkel korábban felkapott bandákat szeretnek, gondolok itt pl. a Limp Bizkitre. Szerintem ez Leiner Laura zenei ízlését tükrözi, ami szintén teljesen oké, csak mégis furcsán illeszkedik az egészbe, mikor ma már más zenei irányzatok, bandák az aktuálisak. De igazából megszoktam, meg nem igazán fontos, csak mégis ott van előttem a dolog.

Iszonyú kíváncsi vagyok, hogy fog befejeződni a sorozat, valahogy remélem, hogy maradnak meg párok, vagy legalábbis egy, mert simán lehetséges, hogy a gimis szerelmek lehetnek olyan erősek, hogy egy életre szóljanak.

(Az első kötetről itt, a többiről pedig itt írtam.)

Arrow - 1x01


Hogy ez micsoda meglepetés volt! Egyáltalán nem voltam kíváncsi erre, de olyan hiányérzetem van jó ideje a sorozatok terén, hogy szinte minden újba belekezdtem, hátha ez meghozza a várva várt nagybetűs Rajongást. Képregény az alapanyag, harcolós meg álruhás és titkos jótevős? Uncsi, gondoltam én, és úgy is lenne, csak hogy rossz volt az egész megközelítés. Igaz, hogy képregény és így a "jelmez" is kell, ám ez mégis tök élvezhető. Mindjárt mondom/írom is, hogy mitől.


Oliver Queen (Stephen Amell) 5 évet tölt egy szigeten, miután hajóbalesetet szenved (és egyedül ő éli túl), és a sorozat a hazatérésekor kezdődik. A sziget eléggé megváltoztatta, tud vadászni, jól célozni, meg úgy egyáltalán tök ügyi lett, és a megszerzett tudásnak a nagyvárosban is hasznát tudja venni az új titkos énje, amikor házfalakon kell gyorsan távozni meg ilyesmi. Szóval nagy tervei vannak, az apja hátrahagyott neki egy listát azoknak a neveivel, akik ártanak a városnak, tehát őket kell leállítani. Mindeközben vissza is kéne illeszkednie a régi életébe, megtartani bulizós énjét és ahogy látom, lehetőség szerint visszaszerezni a régi barátnőjét, II. Rubyt a Supernaturalból (Katie Cassidy). Mivel elég gazdag a család alapból, a munka nem nagyon fog szerintem belerondítani a titkos küldetésekbe. Ééés, plusz adalékként, végre találtam egy új sorozatos karaktert, akit tudok szeretni, kinézetestül meg mindenestül, Oliver haverját, Tommy Merlynt. Colin Donnell (így hívják a színészt) már ismerős lenne, ha néztem volna a Pan Am-et, de nem néztem, így most láttam először. Vicces jelenetek köszönhetők neki, és a pilot alapján emlékezetes karakter lesz.:)) Illetve most remélem, hogy az egész rész az lesz, és évek múlva a sokadik szezonnál fog tartani, és nem egy bukott sorozatként fogjuk emlegetni. Bízom benne, hogy a folytatás is hasonlóképp fog tetszeni, amíg várom, addig mindenesetre el vagyok ájulva.:) Van egy hangulata, a visszaemlékezések is adnak hozzá pluszt, meg az egész jól össze lett rakva, simán el is hittem, hogy ilyen tényleg lehetséges, pontosabban nem is gondolkodtam így rajta, mert teljesen lekötött, amit láttam.
A főszereplő színészt elméletileg már láttam több mindenben, gyakorlatilag nem emlékszem rá, de rajta kívül van néhány ismerős arc.

(Ja, aki nem látta a Lostot, de szeretné, inkább ne nézze meg addig ebből az első részt.:D)

Elizabeth Bard: Ebéd Párizsban - Szerelmi történet receptekkel

"Amikor szombat este leültem az asztalfőre, úgy éreztem, új fejezet kezdődik az életemben. Egy könyv ötlete motoszkált a fejemben - mese egy amerikairól, aki az ételeken keresztül fedezi fel Párizst."

"A párizsi időjárás voltaképpen tökéletesen megegyezik a londonival - csak Párizsban szebb helyekre lehet elbújni előle."

A könyv főszereplője az Angliában élő, de New Yorkból származó Elizabeth, aki a francia fővárosban, egy konferencián ismerkedik meg a férjével (ezt a tényt már az első mondat tartalmazza, úgyhogy talán nem spoiler), és a köztük lévő távolság miatt kezdetben távkapcsolatban élnek, ami havi 1-2 találkozásra redukálja le a románcukat. Idővel azonban fordulóponthoz érnek, és Elizabethnek választania kell a Párizsba költözés vagy az Amerikába visszatérés között, amit egyébként kicsit visszalépésnek érezne. A címből kitalálható, hogy természetesen az előbbi mellett dönt, vagyis új életet kezd az Eiffel-torony szomszédságában (háát, majdnem:)).


Kezdetben a beilleszkedésről olvashatunk, elénk tárul a francia piacok, árusok képe, a különleges és gazdag választék, vásárlási praktikák, és a franciák étkezési szokásai, ami főként az ebédet tekintve sajátos.:) 
Másképp állnak hozzá a dolgokhoz, de persze az amerikaiak sem olyanok, mint az európaiak - ahány nemzet, annyi szokás. Pl. tudtátok, hogy Húsvétkor náluk élő kiscsibék vannak a virágbolti kirakatban? Később a lakáscsere majd a barátkozás foglalja le, hiszen nem ismer senkit Párizsban a kedvesén, Gwendalon kívül, így kicsit elveszett, és idő kell, hogy megtalálja a helyét egy számára még idegen országban, különösen, hogy a nyelvet is gyakorolnia kell. Illetve ezek mellett az élet halad, és kegyetlen tud lenni, így néha gyülekeznek felhők is a fejünk felett, szóval nem csupa móka és tündérmese a sztori.

Elizabeth Bard
A természetes, hétköznapi stílus azonnal megfogott, élmény volt olvasni. Érezni rajta, hogy megtörtént eseményeken alapul, többször úgy tűnt, mintha valaki épp tökéletesen közvetlen formában magáról mesélne. A megfelelő mértékben humorral gazdagított, és a dráma sem marad el. És most jön, amitől még egyedibb a könyv: a fejezeteket záró receptektől. Sok-sok francia étel, amik passzolnak a történethez, és rengeteg ötletet lehet belőlük meríteni. Az elsők között a "Gwendal gyors és mocskos csokitortája" elnevezésű desszertet szeretném elkészíteni, és előre örülök, hogy milyen hangulatos lesz, amikor majd a könyvre visszaemlékezve a szerény konyhájú, "fűtetlen", ám mégis az otthon melegét hordozó szerelmi fészek éppúgy előttem fog lebegni, mint a francia konyhaművészet sajátosságai és a francia életvitel.

Külön tetszik a három nemzet "találkozása" egy könyvön belül, a "szakácskönyv részében" pedig, hogy több süteményt is tartalmaz, mivel ahogy általában lenni szokott, most is inkább azok fogtak meg, mivel a főzésért nem rajongok, de a sütésért annál inkább.:)

Igazi könnyed női regény, kedvelnivaló szereplőkkel, amiből sugárzik Párizs szeretete.

A borító nagyon tetszik!

Az írónő blogja és weboldala remek kiegészítései a könyvnek.

5/5

351 oldal
Sanoma Media



New Girl - 2x01


Eléggé vártam az őszi premiereket, az elsők közt pedig ebbe kezdtem bele. Azt kell mondjam, hiányzott a sorozat, hiszen megszerettem a karaktereket, és vágytam a nevetés/mosolyadagomra. Ami érdekes, hogy ezt nem annyira kaptam meg, mégis örültem, hogy nézhetem. Az van, hogy most így újabb felfedezésre jutottam sitcom ügyben: nem biztos, hogy az a cél mindig, minden esetben/részben, hogy könnyezve röhögjünk és a hasunkat fogjuk a nevetéstől, mert ez is, amikor elérte azt, hogy konkrétan megszerettem ilyen vagy olyan okból a sorozatot, az általános hangulatát és persze a karaktereket, szóval onnantól nyugodtan tehetnek bele akár szomorúbb dolgokat is, nem igénylem az állandó vigyorgást. Újszülött, vagy már inkább oké, óvodás sitcom nézőként most tehát ez tűnt fel..:) 
A kezdés jó volt, sikerült érthetetlen dolgot, némileg mókásat, még jobban mókásat, és egyáltalán nem vidám témát is belevenni. Esélyes, hogy hétről-hétre várni fogom az új részeket (vagyis nem marad darára).:)